Lymfedrainage

Lymphatic Drainage picManuele Lymfedrainage is een specialisatie vanuit de fysiotherapie die gericht is op de aanpak van vochtophoping onder de huid. Dit probleem kan zich voordoen naar aanleiding van een operatie , waarbij een deel van het lymfevaten stelsel moet worden verwijderd of naar aanleiding van een chemokuur of bestralingen. Meestal ontstaat dit door een vergrote aanvoer van lymfevocht omdat het lichaam hiermee veel afvalstoffen afvoert. Dit zijn grote eiwitten die ook weer veel vocht aantrekken.

Over het algemeen zal lymfeafvoer geen problemen geven als men goed gezond is. Wanneer het lymfevaatstelsel de toevoer niet aan kan, begint dit zichtbaar te worden doordat een arm of een been in korte tijd in omvang toeneemt.
Dit lymfe vocht kan, als het niet wordt afgevoerd, een hard gevoel of een strak gevoel aan de huid geven. Door het toepassen van een techniek om dit vocht af te voeren wordt het voor het lymfevaatstelsel mogelijk zich uit te breiden om het toegenomen aanbod weer goed af te voeren.

Manuele Lymfedrainage (MLD) hoe werkt dat?

We doen dit door het toepassen van manuele lymfedrainage (MLD). Dit is een massagevorm waarbij de nadruk ligt op drukveranderingen die er voor zorgen dat de afvoer toeneemt. Naast het uitvoeren van MLD worden er ook adviezen gegeven voor het omgaan met oedeemvorming en oedeemvorming tegen gaan. Tevens worden er oefeningen gegeven om de beperkingen die kunnen optreden n.a.v. oedeemvorming of de operaties die hieraan vooraf zijn gegaan helpen te herstellen.

Wordlymt deze therapie vergoed?

Deze therapie komt in de meeste gevallen in aanmerking voor vergoeding door de zorgverzekeraars. Dit is afhankelijk van hoe u bent verzekerd(wel of niet aanvullend) en het ontstaan van de klacht. U heeft voor deze therapie wel een verwijzing nodig van de behandelend specialist. Voor meer informatie over de gecontracteerde zorgverzekeraars kunt u terecht op lijst gecontracteerde zorgverzekeraars Voor meer informatie over de behandeling kunt u contact met mij opnemen via emailadres: health@shenmen.eu of via telefoonnummer 0619174525

Meer weten over lymfedrainage of oncologische fysiotherapie? Vul het contactformulier in en wij nemen contact met u op!